They're comin' to getcha

Hittade en artikel på DN.se idag. Den handlar om ett lagförslag som just röstats genom i Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning. Lagförslaget var enligt artikeln tänkt att klargöra bloggares legala ställning och värna om den mediala mångfalden. Så långt, allt ok men fortsätter man läsa säger initiativtagaren Marianne Mikko, en estnisk, socialdemokratisk ledamot:

“Bloggvärlden har än så länge varit en plats för goda avsikter och
förhållandevis ärliga syften. Men när bloggarna blir triviala, vill
också folk med mindre principer använda dem. De är i en position
där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles
för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden.”

Hon fortsätter med att säga att om man ser namn och bild på den som skriver så gynnar det yttrandefriheten samt: “Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen.”

Många bloggare har fångat upp nyheten och i de flesta fall vänder de sig starkt emot förslaget. Bland andra Nätkoll.se drar paralleller till FRA-lagen som nyligen röstades genom. Socialdemokraterna i Sverige verkar dock ta avstånd från förslaget, i alla fall om man ska tro Claes Crantz.

Personligen tycker jag att förslaget påvisar en bristande insikt om vad bloggande handlar om och hur bloggar uppfattas. De allra flesta är medvetna om att en blogg är en offentlig dagbok där personliga åsikter presenteras och att bloggar på intet sätt ska användas som någons slags encyklopedi. 

Det sista uttalandet tar upp manipulation. Det är intressant tycker jag för i så fall, vem ska avgöra vad som är manipulation? Och vad ska hända om man kommit fram till det handlar om manipulation? Jag tycker att det luktar försök till censur och jag är inte förvånad att det kommer från vänsterblocket från föredetta öststat.
Att yttrandefriheten skulle stärkas av att bloggaren är registrerad med namn och bild är absurt och att det skulle värna om den mediala mångfalden är också helt bananas. Det finns nämligen all anledning att vara anonym på nätet men Mikko har kanske inte hört talas om människor som utlämnar sig för mycket och utnyttjas. En blogg är inte alltid ämnad att göra författaren till en offentlig person vilket skulle bli konsekvensen om Mikkos förslag skulle bli realitet. 

För att gå över till något mer trivialt och lite roligare så här i SATC-tider så hittade jag en site med coola skor. Jag funderar på dessa godingar:

Siten är dansk och heter Shoeboks och just dessa små skor heter Bumper och blir dina för 399 danska pengar. 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.