Stockholm, USA och ordvitsar

Kärleken har en kollega som tror att Norrland tar vid någonstans ovanför Norrtälje (hörs ju på namnet). Eller att allt utanför Stockholm med omnejd är obygd snarare. Det kan väl i många sammanhang vara sant men hon tror att vissa saker enbart är en företeelse som finns i Stockholm.

Ta exempelvis fenomenet After Work, AW. Hon förklarade för Kärleken häromdagen vad en sådan var, fullt seriös. Jag har också noterat att infödda stockholmare har en sämre geografisk kunskap än dem som fötts på andra platser. Givetvis kan jag ha råkat på helt fel personer så statistiskt sett kanske det inte stämmer men jag tycker nog att en övervägande del har svårt att skilja säg Sälen från Sala.

Det fick mig att fundera. Är Stockholm vårt USA? Amerikanerna blir ju ofta beskyllda för att ha dålig koll på resten av världen. Vi har ju som bekant inte isbjörnar som fritt strosar runt på våra gator, Europa är inte ett land och Frankrike är inte huvudstaden i det etc. Jag tror att det handlar om att de blivit så bekväma i sin egen sfär. Den egna ankdammen är mer än nog att hålla koll på liksom.

Jag tänker inte elaborera det speciellt, det var bara en sak som slog mig men för att återgå till Kärleken så råkar han ofta ut för att man förklarar saker för honom. Jag gjorde det själv häromdagen när vi på väg ner till tåget blev passerade av en bil tillhörande en hårvårdsåterförsäljare för frisörer som heter “Här“. Jag tyckte att det var lite fyndigt men var inte säker på att det roliga kommit Kärleken till del så jag förklarade oombedd ordvitsen för honom. Det var inte populärt och han jämförde mig med kollegan som förklarade AW. “Hädanefter, sa han, kan ni utgå från att jag fattar allt.” Ja, jag kan ju inte tala för kollegan men jag får väl göra det då.

 

UPPDATERING
Jag var på en middag igår kväll och som av en händelse bodde värden granne med “Här” så jag tog givetvis en bild av både bilen och butiken.dscf0572dscf0574

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.