Vad föreslår Rolf Hillegren?

Jag hann inte blogga igår men ni som också följer debatten kring kammaråklagare Rolf Hillegren vet att han i gårdagens tidning kommenterade sitt uttalande som olyckligt formulerat. Han menade också att debatten om våldtäkter är minerad mark.

Idag följde han upp sitt uttalande med en lång skrivelse på Svds debattsida Brännpunkt. I den upprepar han det han sa igår men med tillägget att de med en annan åsikt än honom gjorde sitt bästa för att missförstå. Han skriver också att han står fast vid att det exempel han anväde i lördags inte är våldtäkt och att det inte är någon mening att anmäla en sådan i alla fall för att det inte finns några tekniska bevis. Att våldtäkt måste ha inslag av fysiskt våld.

Men fine, låt oss gå på din linje Rolf. Vad är det då? Sexuellt utnyttjande finns ju inte kvar, eller hur är det? Utvidgades inte begreppet våldtäkt just för att det skulle gå att anmäla någon som man lever med men som utsatte en för övergrepp? Och, let’s be real, det handlar sällan om fall där det bara händer en gång utan vid upprepade tillfällen. Kanske så illa som dagligen. De signaler du sänder till de personer, kvinnor och män, som lever i destruktiva relationer där den starke i förhållandet tar det han eller hon vill ha utan att vara, för att använda dina ord, så nogräknad om partnern vill eller inte, är att de inte har en chans att få en anmälan ens till domstol. Dessa människor ligger redan på absoluta botten självkänslomässigt och du säger att de inte har någon chans.

Jag tror att jag förstår att du inte menar det på det här sättet. Jag tror att du tycker att våldtäkt är ett hemskt brott men hur föreslår du att vi ska göra då? Statistiskt är det ju våldtäkter där offret känner förövaren som är vanligast. Det vore trevligt om någon som har lagstiftningen som sin arbetsplats och vardag kunde komma med konstruktiva förslag på förbättring. Vad ska till för att vi ska rättssäkerhet för både offer och förövare?

Lästips: Helena Duroj skriver en bra post här.

Foto: Scanpix via svd.se

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.