Ett nytt förhållningssätt

I morse hade jag ett frukostmöte med tjejerna i WP Girls och vi kom att prata om hur “bubblan” och livet i den förändrat vårt sätt att förhålla oss till omvärlden. Om man vistas mycket i den sociala mediesfären märker man att den präglas av öppenhet, prestigelöshet och en genuin vilja att hjälpa varandra. Och eftersom vi vant oss vid det krockar det ibland när vi möter dem som står utanför.

Vi som är vana att slänga upp idéer och komma med förslag kan mötas av ovilja och till och med hostilitet. Och där står vi: “men jag ville ju bara hjälpa till.”

De andra tycker nämligen inte alls om förslag eftersom de tolkas som påpekanden av brister. Och ingen gillar ju att visa sina tillkortakommanden offentligt. Ja, förutom oss wiki-tänkande då. Förmodligen ligger problemet på ett djupare plan. Man kliver på en nerv i självförtroendet och en naturlig reaktion är ilska. Nu leker jag kvasipsykolog här men jag tror inte att jag är helt far off.

Vad tycker du? Har de sociala medierna förändrat ditt sätt att förhålla dig till omvärlden?

This entry was posted in Kommunikation, Personliga ting and tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • mariasoderberg

  Ja, lätt att det har det! Och jag känner också igen hur det kan krocka – är kanske ingen idéspruta men har ändå tagit mig åt mig öppenheten från bubblan (paradox?) som går ut på att man hela tiden är fokuserad på lösningar: om vi gör så här/jag känner en som/jag gör det ikväll. Är inte alltid det mindset man möter, och varje gång blir man förvånad! “Va, jaha, jag trodde att vi båda vill lösa situationen…”

 • http://deepedition.com deeped

  Jag tror snarare att man måste se det som ett beteende som inte är specifikt för vare sig sociala medier eller “bubblan” utan snarare ett beteende som finns bland de personer som upplever sig som pionjärer och på något sätt upplever sig ha förstått något som andra inte ännu sett. Som religionsbeteendevetare kan jag se klara likheter bland oss och bland såväl nya religiösa rörelser liksom hur vi kan se hur tidiga religiösa rörelser byggdes: fr a om man ser på kristendomens uppkomst.
  Problemet som jag ser det är att vi nu ser en sakta förändring i samband med att sociala medier blir mer mainstream och allmängiltiga: bland annat att flera av de som är med i den “tidiga rörelsen” gärna försvårar istället för att omfamna att vi når målet.
  Generellt är jag lite skeptisk till bubblor eftersom de lätt blir väldigt introverta och självbespeglande istället för att bjuda in men de har i ett paradigmskifte ett värde eftersom den också skyddar nya idéer genom att flera vaktar dessa.

 • heidiupdate

  Tack för ditt inlägg i debatten. Jag tror att vi måste diskutera sådant här och vända ut och in på oss själva lite då och då. Men jag kan tycka att det ligger lite självinsikt inbyggt i namnet bubblan. Vi vet att vi lever i en bubbla och agerar utifrån det.