Aftonbladet tvingar mig att stå upp för Mona Sahlin

Jag sympatiserar inte med Mona Sahlins politiska åsikter. Jag tycker generellt att hon är en osympatisk figur med extrem kappvändningsförmåga men med det sagt kan jag inte låta den här artikeln i Aftonbladet gå okommenterad. Jag har mailat journalisterna och förväntar mig ett svar som jag kommer att publicera när det kommer.

Hej Camilla och David,

Det är inte ofta att jag skriver till journalister efter att ha läst en artikel. Jag kan faktiskt inte ens påminna mig att jag gjort det någonsin men ni klev över en gräns som jag faktiskt inte kan låta gå okommenterad.

Vad tänkte ni när ni skrev den här artikeln?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/socialdemokraterna/article8124717.ab
Och smygfotade henne i butiken? Och lade er i vilka inköp hon gjorde och varför? Vilket nyhetsvärde har det för svensk politik och samhället i stort?

Det är, enligt min mening, journalistik inte ens värdigt de brittiska skandaltabloiderna. Känner ni er stolta över det här? Eller vill ni bara leverera skandalnyheter? Och, jag måste lyfta den här frågan också, hade ni agerat likadant om det var exempelvis Jan Björklund eller någon annan manlig
partiledare?

Jag inser att ni förmodligen får många mail efter den här skrivelsen och omöjligtvis kan svara på alla men jag är uppriktigt intresserad av att veta hur ni resonerade när det här reportaget författades.

Vänligen,
Heidi

Artikeln är vidrig! Ur ett integritetsperspektiv, journalistiskt perspektiv och intresseperspektiv. Det är ett enormt intrång i Mona Sahlins personliga sfär. Varken journalisterna, allmänheten i stort och jag här något som helst att göra med vad Mona plockar ned i varukorgen. Att hon har ett sötsug är redan etablerat sedan Tobleroneaffären men det är ingen nyhet. Det hade varit en nyhet om hon återigen hade använt fel kontokort men det kan journalisterna omöjligt veta från avståndet de förföljde henne genom matbutiken och det var definitivt inte deras avsikt att ta reda på det när de följde efter henne från presskonferensen. De följde henne hela vägen hem för att konfrontera henne om det hon köpte också. Helt sanslöst! Och vilket samhällsintresse har det? Den granskande självutnämnda tredje statsmakten får snart ta sig i kragen om de vill ha det epitetet kvar.

Jag vill också gärna veta vad som rörde sig huvudet på ansvarig utgivare. Jag har länge bojkottat kvällstidningarna för att kvaliteten är så låg men nu passerades ytterligare ett lågvattenmärke. Skämmes ta mig fan, Aftonbladet.

***Uppdaterat***

Först måste jag korrigera ett misstag. Den ene journalisten heter David, inte Daniel. Sorry, my bad. David har dessutom svarat mig. Jag hade först tänkt publicera konversationen i sin helhet men det blev lite långt. Den som vill läsa hela får självklart kontakta mig så ordnar jag det.

Sammanfattningsvis har David bara varit upphovsman till det sista stycket om Monas känslor efter avhoppet och en möjlig efterträdare. Han var inte med på ICA och har inte frågat om godiset och tar således inte ansvar för resterande text. Personligen tycker jag att det är väldigt lojt att inte se till att man kan stå för en text som man står som författare till. Oavsett om man bara skrivit två frågor till den.


This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • Morris

  Instämmer till fullo med Heidi.

 • Dalmo

  Bra där!

 • Linda K

  Väl rutet. Jag läser aldrig AB och är rätt nöjd med det…

 • F_arhed

  Gillar din ståndpunkt Heidi.
  Har länge ansett att Aftonbladets anställda inte är värda att kallas Journalister, svårt att se att de känner sig nöjda med sina “dagsverk” eller så är det kanske precis det de gör, att de verkligen gottar sig i andras olycka.

 • http://bisonblog.blogs.com Bisonfredrik

  Håller med dig fullt ut, men till Davids försvar måste ändå sägas att man sällan har kontroll över slutresultatet när man leverar texter som journalist. Ju större tidning, desto fler redaktörshänder kan vara inblandade. Det försvarar såklart inte artikeln, men det är ganska lätt att se ett scenario framför sig där AB skickar ut ett gäng reportrar för med olika uppdrag och vinklar för att sedan “sy ihop” det hela beroende på vad som kommer in till redaktionen.

 • matsestomp

  De hade faktiskt en liknande om Reinfeldt just efter den borgliga valsegern 2006. Han åkte med SÄPO hem till Täby sent en fredag eller lördag efter dagens regeringsförhandlingar. På vägen stannade han och köpte folköl och chips (om jag minns rätt). Ja, man kan undra över nyhetsvärdet både den gången och nu.

 • Anonymous

  Jo, jag kan se samma scenario och David försvarade sig ivrigt med det igår. Men det jag inte förstår är att man då vill sätta sitt namn under något som man inte vet vad det blir eller har kontroll över.

 • http://mjomark.com mjomark

  Nu tycker jag du har skygglapparna på dig. Som anställd på en kvällstidning styr man inte över var ens text hamnar och hur slutresultatet ser ut, precis som Fredrik säger. Och det får man nog acceptera om man vill att redaktionsarbetet ska flyta på smärtfritt på en stor arbetsplats som Expressen och Aftonbladet. Den du ska “ge dig på” i det här specifika fallet är naturligtvis ansvarig utgivare, inte de journalister som gör sitt jobb.

  Däremot kan man naturligtvis som journalist vägra att skriva en artikel om man inte vill. I teorin iallafall. Men det är en annan diskussion.

  Disclaimer: David är en vän till mig.

 • Anonymous

  Det är möjligt att jag har skygglappar på mig men jag är inte journalist och har inte arbetat på vare sig kvällstidning eller annan publikation så hur arbetsgången ser ut på en sådan kan jag inte lägga mig i. Jag kan bara reagera på slutresultatet.
  Eftersom just den här artikeln hade två upphovsmän utan närmare specifikation över vem som skrivit vad, gick jag inledningsvis på båda skribenterna. Även om det är andra som skriver ihop slutresultatet hade ju de facto någon följt efter Mona in på ICA, kollat vad hon handlat och sedan ställt frågor om det.
  David har senare förklarat att han inte var med på ICA utan väntade hemma hos Mona utanför grinden för att få en reaktion på avhoppet. På gränsen till dodgy det också men det kan vi ta en annan gång.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1300999648 Bitte Assarmo

  Vem skrev resten? Och hur reagerar Jan Helin? Är han stolt över reportaget? Det brukar han ju alltid vara, säger han, vad skit de än publicerar :-)

 • Anonymous

  Det är det ingen som vet. Den andra journalisten har inte svarat mig heller. Jan Helin är nog nöjd, han får ju uppmärksamhet.