Första testet av Google plus

Nu har jag haft chansen att testa Google+ lite och jag känner att det är lite buzz-varning. Stor trumma men litet ljud.

Layoutmässigt är det väldigt likt ett tidigt Facebook. Det som egentligen skiljer är att man delar upp sina “vänner” i kategorier, kallade cirklar redan från start och bestämmer därmed vilka som får se vilken information. Allt man sedan delar med sig av bestämmer man vem som får se. Samma funktion finns ju också på Facebook men inte lika tydligt tycker jag. Allt är upphängt på din Google-profil och det innehåll som du har knutet till den exporteras direkt in i Google+. På gott och ont.

Just nu är vi som sagt i ett slags testmode, allt är förmodligen inte up and running till fullo, men det finns ju saker som Google+ saknar helt än så länge och det är möjligheten för företag, organisationer, superstjärnor, lokala stjärnor, lyktstolpar med flera. Någon variant av Pages verkar inte finnas och det finns än så länge ingen naturlig närvaro för annat än personer. Å andra sidan verkar Google+ var mycket friare med vem och vad som får använda tjänsten. Så länge det är en Google-profil verkar det vara go men det kan vara för tidigt att säga. Facebook har ju ett ordentligt ramverk med regler och förordningar som ständigt utökas allt eftersom användarna är kreativa i sitt användande av tjänsten.

Det här massavhoppet då? Jag vet inte hur det blir med det. Det är för tidigt att säga. Om den stora massan ska hoppa från Facebook till Google tror jag det måste till ett par saker; 1. Att man får ta med sig allt sitt innehåll över till den nya plattformen. Bilder, uppdateringar, rubbet. 2. Att man på ett smidigt sätt kan konvertera alla sina vänner direkt utan krångel. Många har över hundra vänner på Facebook och sitta och sortera in dem i cirklar manuellt är en tidsödande uppgift som kommer att få många att backa.

Jag tänkte inte dra er runt på ett test av alla funktioner, det har Fredrik Lyreskog redan gjort på ett väldigt bra sätt så hoppa över till hans blogg för att göra en djupdykning i alla features.

This entry was posted in Kommunikation and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.
  • http://wolber.se Fredrik Lyreskog

    Tack så mycket! :)