009 – Zero Dark Thirty

Igår kväll fick jag chansen att se kommande filmen Zero Dark Thirty på en förhandsvisning. Det var min man som fått biljetter via sitt jobb och jag tackade ja utan att ha en aning om vad vi skulle se.

När vi kom dit fick vi veta att filmen skulle vara lång, 2.40 lite drygt, och jag suckade lite inombords. Men jag har aldrig varit med om att nästan tre timmar gått så fort!

Filmen handlar om tiden efter terroristattacken den 11 september och händelserna som ledde upp till att man faktiskt fick tag i Usama bin Ladin. Vi får följa Maya, en CIA-agent stationerad i Pakistan och hennes väg genom förhör, pusslande med ledtrådar och politiska manövrer för att nå fram till USAs ultimata mål; fånga Usama.

Kathryn Bigelow har regisserat en riktigt bra film. Den behöver alla 160 minuter för att få med alla viktiga detaljer. Alla hemska detaljer.

Filmen lämnar ett bestående avtryck. Den är såklart amerikaniserad och man klarar inte av att inte passa på att skryta med lite överlägsen teknologi, men, det här är en film som måste ses.

En kul grej är att den svenske skådespelaren Fares Fares är med och gör en bra tolkning av agenten Hakim.

20130131-221859.jpg

This entry was posted in Personliga ting and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.