Om att laga nåt som inte är trasigt

Det finns många exempel på försök att “laga” grejer som inte är trasiga. Ett exempel är SLs biljettsystem för sms-biljetter som numera kräver diverse registreringar, länkar och allmänt trassel.

Ett annat, dock inte alls lika stort och samhällsviktigt, är yoghurtshoppen som blivit The Yoghurt Factory. Istället för att man gick fram till disken och sa vad man ville ha får man nu ta glassen själv och sedan välja bland 20 olika tillbehör bufféstyle. Ni kan fethaja att det tar tid! Det var lätt 15 m kö och varje person tog två minuter på sig att ta glass och sedan ytterligare fem att välja tillbehör. Inte en strålande affärsmodell även om snittnotan är högre – man säljer ju många färre glassar i timmen.

Men gott är det ju!

20130512-170121.jpg

This entry was posted in Personliga ting. Bookmark the permalink.